23948sdkhjf

Regeringen snabbutreder Naloxon

Opinionen för att ge privatpersoner rätt att använda Naloxon har växt. Nu vill regeringen snabbutreda möjligheterna.

Den svenska narkotikarelaterade dödligheten har varit alarmerande hög under en längre tid. I en handfull andra europeiska länder delas Naloxon redan ut. Det ger möjlighet att häva en överdos av opioider, och många som lever i missbruk eller nära missbrukare skulle vilja ha Naloxon tillgängligt.

När Läkemedelsverket prövade en ansökan om att få dela ut Naloxon kom verket fram till att det skulle strida mot lagen. Den säger nämligen att det inte är tillåtet att dela ut receptbelagd medicin till tredje part. Utdelningen skulle kräva en lagändring.

Nu ger regeringen Socialstyrelsen och Läkemedelsverket uppdraget att utreda om Naloxon skulle gå att tillgängliggöras bredare redan i dag.

– När det handlar om att rädda liv har vi inte råd att vänta längre än nödvändigt. Därför vill vi att Socialstyrelsen tillsammans med Läkemedelsverket snabbutreder vilka möjligheter det finns för att Naloxon ska kunna användas utanför sjukvården så snart som möjligt, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Annika Strandhäll.

I det nya uppdraget ingår det att redogöra för alternativ som inte innefattar tredjepartsförskrivning. Myndigheterna ska också sprida kunskap och information till berörda aktörer om möjligheterna, exempelvis till förskrivare eller brukarorganisationer.

Socialstyrelsen ska rapportera uppdraget till Socialdepartementet senast den 9 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078