23948sdkhjf

Tung ministerportfölj för Strandhäll

Vid regeringsombildningen i juli gick Gabriel Wikströms ministerportfölj över till Annika Strandhäll som nu sitter med stora uppgifter fram till valet 2018.

Mitt i den svenska sommarsemestern kallade statsminister Stefan Löfven den 27 juli till presskonferens. Upprinnelsen var den turbulens som outsourcingen av Transportstyrelsens IT-drift orsakat. Under presskonferensen i Rosenbad presenterade statsminister en regeringsombildning där vissa statsråd inblandade i ärendet fick avgå. I samband med detta passade statsrådet Gabriel Wikström på att lämna in sin avskedsansökan på grund av hälsoskäl.

Det var i början på maj som dåvarande folkhälso-, sjukvårds– och idrottsminister Gabriel Wikström meddelade att han blivit sjukskriven för stressrelaterade symptom. Socialförsäkningsminister Annika Strandhäll klev in som vikarie och i juli stod det alltså klart att hon adderar Wikströms uppdrag till sin portfölj permanent och ändrar sin statsrådstitel till socialminister.

Att Strandhäll nu tar över Wikströms uppdrag och därmed sitter på dubbla ministerportföljer har väckt oro bland vissa. Bland annat kommenterar tidigare socialminister Göran Hägglunds dåvarande presschef Johan Ingerö detta i ett inlägg på Aftonbladet:

”Rockaden innebär att Annika Strandhäll inte bara övertar sjukvård, folkhälsa och idrott från Gabriel Wikström, utan dessutom behåller ansvaret för alla socialförsäkringsfrågor. Inklusive hela Sveriges pensionssystem. Strandhäll är en duglig person, men vem som helst borde kunna se att hennes skrivbord nu har blivit så belamrat att det är tveksamt om bordsskivan håller. Något vet jag om socialministrars tillvaro, efter mina år som presschef hos Göran Hägglund.”

Strandhäll själv kommenterar sitt utökade ansvar så här:

– Jag är nu otroligt taggad över att få jobba vidare med de sociala frågor som är så viktiga för alla som bor och lever i Sverige. Jag tänker nu ta vid i det arbete som Gabriel Wikström har påbörjat inom hälso- och sjukvårdsområdet, med att ställa om den svenska hälso- och sjukvården mot en mer nära vård för den enskilde medborgaren. I grund och botten så handlar ju mitt område väldigt mycket om att säkerställa den svenska modellen full ut och det ser jag fram emot att nu arbeta vidare med.

Strandhäll har valt att behålla hela Wikströms stab på sjukvårdsområdet. Därmed blir det två statssekreterare som arbetar tillsammans med socialministern: Strandhälls tidigare statssekreterare Therese Svanström Andersson och Agneta Karlsson, tidigare statssekreterare hos Wikström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125