23948sdkhjf

Nu invigs Wallenberg centrum i Lund

Forskarna är på plats – nu invigs Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund.

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning, WCMM, är en nationell satsning för att stärka svensk molekylärmedicinsk forskning. Arbetet har pågått sedan 2015 och inkluderar fyra svenska lärosäten i Linköping, Göteborg, Umeå och Lund.

I dag invigs alltså Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund. Fem av de tio planerade tjänsterna för internationellt rekryterade toppforskare är tillsatta och de kommer tillsammans att utveckla framtiden behandlingsmetoder inom flera stora sjukdomsområden.

Finansieringen till centret i Lund kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne.

– Satsningen i Lund är unik eftersom vi här kopplar ihop unga internationella grundforskare med forskande kliniska specialister, vilket förstärker våra möjligheter till translationell forskning från molekyl till människa, säger Freddy Ståhlberg som är chef för WCMM i Lund.

Fokus för arbetet i Lund ligger på regenerativ medicin, att reparera och återställa förlorad vävnad och funktion i kroppen genom att byta ut, konstruera eller regenerera nya mänskliga ­celler som kan återställa det sjuka och skadade till normal funktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062