23948sdkhjf

Tummen upp för Sobi-läkemedel

Får utökat godkännande för sällsynt sjukdom.

Specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, har fått utökat godkännande från Europeiska kommissionen för läkemedlet Kineret med den aktiva substansen anakinra. Det innebär att läkemedlet nu även kan användas för behandling av Stills sjukdom, inklusive systemisk juvenil idiopatisk artrit, SJIA, och vuxendebuterande Stills sjukdom, AOSD, i alla EU:s medlemsländer.

Stills sjukdom är en sällsynt autoinflammatorisk sjukdom som påverkar flera organ samtidigt. Det är en allvarlig form av artrit som ofta inbegriper bland annat feber, utslag och inflammation i lederna. Uppskattningsvis lider 25 000 vuxna och barn i EU av sjukdomen.

Enligt det utökade godkännandet kan Kineret antingen ges i kombination med andra antiinflammatoriska läkemedel eller som monoterapi, från åtta månaders ålder och när en kroppsvikt uppnåtts på minst tio kilo.

– Detta godkännande är en viktig milstolpe för oss. För reumatoid artrit och den autoinflammatoriska sjukdomen CAPS, är Kineret sedan länge vedertagen som en effektiv och säker behandling. Med denna nya indikation kan vi nu också erbjuda patienter en effektiv alternativ behandling av Stills sjukdom med en produkt som sedan länge har en etablerad säkerhetsprofil. Vi kommer nu att fokusera på en snabb lansering i Europa, med start i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och de nordiska länderna, säger Norbert Oppitz, Head of Specialty Care på Sobi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063