23948sdkhjf

KD: Avskaffa läkemedelskommittéerna

Förstatliga sjukvården och avskaffa läkemedelskommittéerna skriver Ella Bohlin, KD, på Dagens medicin debatt.

I en debattartikelDagens medicin skriver kristdemokraten Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholm, att en förstatligad sjukvård och ett avskaffande av läkemedelskommittéerna viktiga steg på vägen mot en mer jämlik och trygg sjukvård.

Hon vill att läkemedelskommittéerna ska ersättas av en enda instans för att uppnå bättre samordning och mer effektivitet. Idag riskerar kommittéerna att bli bromsklossar vid introduktion av nya läkemedel och tågordningen vid introduktion av nya läkemedel där först TLV sedan NT-rådet och slutligen varje läkemedelskommitté gör en egen utredning är enligt Ella Bohlin både ett dyrt och omständligt förfarande.

Ella Bohlin menar att det betänkande som utredaren Sofia Wallström lämnade förra sommaren inte är tillräckligt. I betänkandet föreslås att läkemedelskommittéerna ersätts av vårdkommittéer med ett vidgat uppdrag – ett förslag som Ella Bohlin sågar då hon menar att ett gammalt system riskerar att leva vidare men under ny fana.

I stället för dagens dröga och dyra system vill KD avskaffa de 21 läkemedelskommittéerna och ersätta dessa med en enskild instans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079