23948sdkhjf

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab mot svår migrän.

Läkemedlet är det tredje i sin klass och marknadsförs under namnet Emgality. Bolaget Eli Lilly Pharmaceuticals meddelar att man kommer att erbjuda läkemedlet kostnadsfritt till alla patienter som har en kommersiell sjukförsäkring under ett år.

Tidigare i år, i maj och september, har Teva Pharmaceuticals fremanezumab godkänts liksom Amgen/Novartis antikropp erenumab.

Läkemedlen ges som en injektion en gång per månad och ska förebygga migränattacker. Enligt studierna som gjorts får många lindring. Amgen/Novartis till exempel rapporterar att många upplever en 50-procentig eller större minskning av antalet migrändagar per månad och cirka en fjärdedel blir helt migränfria.

De första resultaten kring CGRP, kalcitoningenrelaterad peptid och dess mekanism, kom i början av 1980-talet. Forskare vid Karolinska institutet var bland de första som visade att CGRP finns i sensoriska nervceller, frisätts vid nervaktivering och är en mycket potent kärlvidgande substans.

Det är drygt 30 år sedan och först nu godkänns de första läkemedlen som blockerar CGRP.

Jan Lundberg, forskningschef hos Lilly till och med juni i år håller med om att det borde gått snabbare.

– Först försökte man ta fram småmolekyler för att blockera CGRP-receptorn, men de visade sig vara toxiska och projekten stoppades. Sedan trodde man att antikroppar inte kunde ta sig in i hjärnan, men det är kanske inte nödvändigt. De kan nog blockera CGRP-nerver till blodkärl utanför blodhjärnbarriären.

CGRP-inhibitorer är de första läkemedlen som godkänns för att förebygga migränattacker. Forskningen visar att CGRP har en viktig roll vid migrän. Under vissa migränattacker har man kunnat uppmäta förhöjda koncentrationer av antikroppen i både saliv och plasma. Genom att ge CGRP intravenöst till migränpatienter kan man utlösa huvudvärk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093