23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Tobaksjätten Phillip Morris vill att Sverige ska bli det för

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det är allmänt känt att rökning skadar hälsan och främst lungorna.

Risken för lungcancer ökar kraftigt, man blir sjuk lättare, huden påverkas negativt, man kan få kroniskt hostning och hjärtat får problem. Och inte bara för de som röker, utan även de omkring utsätts för risker genom andrahands rökning. Barn är särskilt känsliga för röken.

I 2009 bestämde sig Tegs ICA affär i västerbotten för att sluta sälja cigaretter. De ändrade på reklamen; gatupratare och skyltar började istället marknadsföra nikotintuggummin för att uppmuntra folk till att sluta röka. Även om initiativet var bemött positivt av kunderna så startade det tyvärr inga trender för andra affärer.

Sverige måste vara rökfri
Men nu i 2019, 10 år senare, vill tobaksjätten Phillips Morris sluta sälja cigaretter. “Det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. Har man börjat, bör man sluta,” säger Richard Wernemar, Sverigechefen av bolaget. Han har nu en vision om att göra Sverige till det första rökfria landet. Och många andra håller med om att det är dags för Sverige att ta första steget.

Phillip Morris tänker försöka ersätta traditionella cigaretter med en slags e-cigarett som ska vara mindre skadlig. Bolaget investerar över 60 miljarder kronor för att utveckla mindre skadliga produkter som ska ersätta cigaretterna, enligt Life Science Sweden. Den nya cigaretten ska hetta upp tobaken utan att förbränna den för att motarbeta passiv rökning. Iqos, som denna e-cigarett kallas ska kunna ge samma nikotinkick som vanliga cigaretter men orsaka 90 procent mindre skadliga gifter säger tobaksbolaget.

Ingen har samma attityd
Alla är dock inte med på den här iden. En del anser att om verkligen Phillip Morris hade velat utrota rökning hade det funnits bättre sätt att göra det. De anser att man måste sluta marknadsföra rökning i huvudtaget för att få de resultat som behövs. 

Oavsett om Phillip Morris gör allt de kan för att utrota rökning eller inte så håller Sverige ändå sakta på att minska rökning, så vi är på rätt väg. Och det är bra, eftersom rökning är den största påverkbara orsaken till rökning. Varje år dör cirka 5 200 personer av cancer relaterat till rökning. Alltså orsakar rökning mer dödsfall än vad trafikolyckor och självmord orsakar tillsammans.

De bra nyheterna är att det aldrig är försent att sluta. Efter bara en dag av att ha slutat röka så börjar risken för hjärtattack minska och efter en månad börjar lungorna förbättras.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.079