23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Stor utveckling inom livsmedel framtagna för träning

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Att regelbunden motion och en hälsosam, varierad kost är viktiga för ett långt och hälsosamt liv är inte någon nyhet.

Men de senaste decennierna har sett en fullkomlig explosion inom livsmedel och kosttillskott speciellt framtagna för att ge ökad effekt av träning. Denna typ av produkter, som en gång i tiden nästan uteslutande användes av elitidrottare och bodybuilders, har numer fått en betydligt större målgrupp. Det är vanliga svenskar som tränar regelbundet och vill få bättre resultat av sin träning som har kommit bli den absolut största målgruppen.

Proteinpulver och bars
Ett exempel på detta är olika typer av proteintillskott i form av proteinpulver och bars som är en marknad där utvecklingen varit enorm. Den vanligaste formen av proteintillskott är olika former av produkter baserade på vassle eller whey-protein som det ofta kallas. Koncentrat av whey-protein som var den ursprungliga formen är det högvärdigaste formen av protein och går att använda i många olika produkter såsom pulver, shakes och bars. Nackdelen är att vassle har en naturlig hög halt av fett och laktos vilket gör produkterna mindre lämpliga för regelbundet användande för personer med dålig tolerans för laktos. Därför har processer tagits fram för att skapa ett mer bearbetat whey-protein med lägre laktos halter tagits fram för att även de med känslig mage ska kunna använda dessa.

Protein lämpligt för bakning
Även efterfrågan av proteintillskott som går att använda i bakning har ökat. Dessa låter konsumenten tillföra extra protein till hembakat bröd, pannkakor eller olika former av hemmagjorda bars eller flapjacks. De flesta vanliga proteinpulver tål inte höga temperaturer utan att proteinet degraderas därför har denna specialkategori av proteinpulver blivit populärt för de som gillar att baka hemma.

Är tillskotten nödvändiga för vanliga motionärer?
Det råder vissa delade meningar om huruvida dessa produkters ökade popularitet verkligen är motiverad. Det finns starka bevis för att ett extra proteintillskott till kosten kan hjälpa till att bygga muskler vid motion men det finns också de som uttrycker en oro att många överdriver sin konsumtion i förhållande till hur mycket de tränar och hur mycket kroppen faktiskt kan ta upp av de extra proteinerna.

Men de flesta återförsäljare av proteintillskott i Sverige är öppna och ärliga om vilka effekter man kan förvänta sig från deras produkter. De måste kombineras med regelbunden träning och en balanserad kost för att ge önskad effekt. Det verkar som vanliga svenska konsumenter tar sin träning på allt större allvar och de vill få ut det mesta av varje träningspass.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047