23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Varför skolan orsakar stress- och hur man kan förebygga det

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vi tar för givet att de akademiska krav som finns i skolor idag kan orsaka enorm stress på elever, speciellt vid de tider på året när de ska slutföra stora projekt eller stöter på innehåll som tar längre tid för eleven att behärska.

Men vart uppstår egentligen stressen, och vad kan man göra för att förebygga att gå in i väggen i så pass ung ålder?

Mycket av stressen kommer från en ostrukturerad vardag
Ja- det ställs enormt höga krav på elever idag. Men det behövs för att motivera och förbereda de yngre till att vilja vidareutbilda sig, eftersom vi gradvist övergår till fler och fler arbeten som kräver just höga utbildningar. För många är det omöjligt att hänga med i pressen som finns, men för många elever handlar det inte om att de inte kan eller inte har tid: snarare att de har en ostrukturerad vardag. För vuxna såväl som unga är det viktigt med rutiner. Att man vaknar i god tid, går till skolan, gör sina läxor och slappnar av. Inte bara något av de nämnda, utan allt i balans.

Att man inte känner sig tillräcklig
Alla kommer känna känslan av att vara otillräcklig någon gång under sitt liv, några oftare än andra. Men det är viktigt att komma ihåg att man är tillräcklig, och att människor är bra på olika saker. Bara för att man inte får lika bra betyg som ens klasskompis betyder inte det att man är sämre. Man kan vara lika smarta, men kanske har en annan hobby som fyller sitt liv? Det viktigaste är att man gör vad man kan, och lämnar in det man har.
Det kanske känns enklare sagt än gjort, speciellt om man sitter där en vecka innan och studerar, men ändå inte kommer någon vart. En del har helt enkelt svårare att komma in i plugget, och det är inget onormalt. Därför är det viktigt att man vågar fråga om hjälp, gärna till en vuxen. Men det finns dessutom bra hemsidor idag som t.ex. Inspio.se, där man kan få hjälp och inspiration till plugget genom att läsa andras uppsatser. Att få en knuff på vägen i rätt riktning på detta sätt kan underlätta enormt mycket.

Men stress kan också uppstå av det sociala
Det är viktigt att komma ihåg att dagens ungdomar påverkas fruktansvärt mycket av vad som sker runtomkring dem. I dagens samhälle matas vi med sociala medier som säger åt oss hur vi ska se ut, vad vi ska lyssna på, vad vi ska göra... Att lyckas passa in och uppfylla alla krav som ställs är omöjligt, och det är inte konstigt att man drabbas av stress i så pass ung ålder. Ännu en gång är det viktigt att man vågar be om stöd, från vuxna såväl från jämnåriga. Men också att man vågar säga ifrån, och struntar i att tänka på hur man ser ut och vad man gör så mycket. Att gå in i väggen på grund av detta är något man garanterat kommer ångra i framtiden.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047