23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Busch bidrar till säker och miljövänlig tankning av fartyg

Göteborgs Hamn klassas som en av världens grönaste hamnar. Koldioxid i stora mängder är skadligt för miljön och det är därför viktigt att CO2 avlägsnas på ett säkert under tankningsprocessen.

Göteborgs hamn är Skandinaviens största hamn och porten till världen för en stor del av svensk industri. Hamnen är belägen på Sveriges västkust, bara 90 minuter från kaj till öppet hav. Här passerar nästan 30 procent av svensk utrikeshandel. Tre huvudstäder Oslo, Köpenhamn och Stockholm ligger inom en radie av 500 km. Det finns 130 direktlinjer till Europa, Asien, Mellanöstern, Afrika och Nordamerika. En stor del av svensk export transporteras sjövägen. Nästan 30 procent av exportvarorna passerar kajerna i Göteborgs Hamn som också hanterar över hälften av landets totala containerhandel. Mer än 11 000 fartyg besöker hamnen varje år. Fartygen måste givetvis fyllas med bränsle innan de kan avgå igen. Och det är här vakuumtekniken kommer med i bilden i en ångåtervinningsenhet (VRU) för att avgasa koldioxid under påfyllningen av de stora fartygstankarna.

Göteborgs Hamn klassas som en av världens grönaste hamnar och arbetar aktivt för att minimera sjöfartens påverkan på miljön och bidra med hållbara transporter. Koldioxid i stora mängder är skadligt för miljön och det är därför viktigt att CO2 avlägsnas på ett säkert sätt under tankningsprocessen. Ångåtervinning avser utsugning av ångor, som skulle läcka ut i luften i raffinaderier eller bensinstationer. Huvudmålet med att använda sådana ångåtervinningsenheter är att förhindra och minska koldioxiden i atmosfären. Inte bara för att minska de negativa ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av utsläppta ångor utan också för att höja säkerheten genom att hantera CO2. Den frigjorda CO2 hämtas och filtreras innan den återgår till atmosfären. 

Med hjälp av en suganordning återförs den bränsle/gas/luft-blandning som ligger ovanför i fordonets bränsletank till lagringstankarna med hjälp av vakuum. Detta bidrar avsevärt till en minskning av kolväteutsläppen.

Den tidigare använda vakuumpumpen i ångåtervinningsenheten i Göteborgs Hamn var mycket gammal och behövde underhåll. Men på grund av pumpens ålder fanns det inga reservdelar tillgängliga längre. De ansvariga i hamnen letade efter en bättre lösning för ångåtervinning under fartygens tankningsprocess.

Eftersom enheten används permanent och varje dag måste en ersättningspump vara tillgänglig mycket snabbt. Vakuumspecialisterna på Busch rekommenderade en DOLPHIN vätskeringvakuumpump. Tack vare goda förberedelser och stöd från Busch lyckades Göteborgs Hamn ta bort den gamla pumpen och installera den nya vakuumpumpen i enheten. Bytet av pump gjordes inom två dagar från stopp till start.

Den nya vakuumlösningen har en bättre kapacitet och säkerställer därför en förbättrad ångåtervinning av CO2. Detta säkerställer miljöskyddet och en hög processäkerhet för Göteborgs Hamn och de hundratals fartyg som behöver tankas varje dag. Den nya DOLPHIN vätskeringvakuumpumpen från Busch visade till och med en annan fördel när den var i drift. Den nya vakuumpumpen är betydligt tystare än den tidigare lösningen. Detta gör det mycket bekvämare att arbeta nära ångåtervinningsenheten för de anställda. De ansvariga i Göteborgs Hamn är mycket nöjda med den nya vakuumlösningen och ser fram emot en säker och miljövänlig tankning av fler fartyg varje dag.

 

Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Härryda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561981308

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.031