23948sdkhjf

Livskvalitet ska lyftas när 31 cancerforskare delar på 124 miljoner

Cancerfonden gör en särskild satsning på forskning om patienters livskvalitet när totalt 31 forskare får dela på 124,3 miljoner kronor i anslag.

Forskarna är fördelade på sex olika lärosäten och är verksamma inom olika specialområden. I denna omgång har Cancerfonden valt att göra en specialsatsning på forskning som ska ge patienter ett bra liv under och efter cancerbehandling, vilket blir allt viktigare i takt med att överlevnaden ökar.

En av dem som får del av anslagen är Hanna Mogensen, som nu får en tjänst beviljad inom vårdforskning vid Uppsala universitet. Hon ska bland annat undersöka hur en cancerdiagnos för personer i åldern 15-39 år påverkar deras utbildning, karriär, inkomst och sannolikhet att gifta sig.

– En cancer kan prägla resten av ens liv, långt efter att faktiska behandlingen är över. Vi hoppas att den här forskningen ska kunna förbättra uppföljningsvården så att canceröverlevare får bättre stöd och hjälp efter sin behandling, säger Hanna Mogensen i ett pressmeddelande.

En annan forskare som får del av finansieringen är kirurgen Elinor Bexe Lindskog, specialist inom tjock- och ändtarmscancer vid Göteborgs universitet. Hon ska studera immunförsvaret hos patienter där cancern upptäckts i ett sent stadium och har hunnit sprida sig i bukhinnan. Syftet är att se om immunterapi kan vara en möjlig behandlingsstrategi för att öka överlevnaden.

– Utöver detta vill vi också titta på varför vissa patienter får återfall, trots att deras cancer upptäcks i något av de tidigaste stadierna. På så sätt skulle vi kunna identifiera vilka patienter som behöver komplettera sin kirurgi med cellgiftsbehandling för att minska risken för återfall, säger hon.

Här finns en lista över alla forskare som beviljats bidrag. 

FAKTA: Anslagsfördelning per lärosäte

Karolinska Institutet:13 forskare (54,9 miljoner kronor)

Uppsala Universitet: 7 forskare (22,7 miljoner kronor)

Lunds Universitet: 5 forskare (21,9 miljoner kronor)

Göteborgs universitet: 3 forskare (13,8 miljoner kronor)

Stockholms universitet: 1 forskare (6,3 miljoner kronor)

Umeå universitet: 2 forskare (4,6 miljoner kronor)

Källa: Cancerfonden



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094