23948sdkhjf

Forskning på prostatacancer gör Maréne Landström till Årets cancerforskare

Umeåforskaren Maréne Landström forskar på molekylära mekanismer som orsakar cancer. En specifik upptäckt har nu gett henne utmärkelsen Årets cancerforskare 2024.

I prostatacancer använder sig cellerna av en signalkomponent som styr cancerns aggressivitet, det har Maréne Landström och hennes kollegors forskning visat. Utifrån detta håller de nu på att utveckla ett läkemedel bestående av en specialiserad antikropp som inriktar sig på att förhindra att signalkomponenten bildas. Med hjälp av denna behandling hoppas de kunna stoppa prostatacancer från att sprida sig.

Hon tilldelas nu utmärkelsen Årets cancerforskare av Cancerfonden.

— Jag är otrolig glad och hedrad över utmärkelsen och har nog inte fullt ut tagit till mig det än. Jag och min forskargrupp har fått resultat som tyder på att vi är på rätt väg mot att förhindra att prostatacancer sprider sig och den här utmärkelsen känns verkligen som ett erkännande på det jobb som vi lagt ner, säger Maréne Landström i ett pressmeddelande.

Enligt motiveringen tilldelas Maréne Landström utmärkelsen för hennes grundforskning om hur cancer uppstår och sprider sig samt hennes forskning på en möjlig ny behandling. Hon och hennes forskargrupp hoppas kunna utföra kliniska studier på läkemedlet inom en snar framtid.

Måndag den 8 januari får hon ta emot sitt pris på den tv-sända galan ”Sjung tillsammans mot cancer”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078