23948sdkhjf

Elypta får en miljon dollar – av Star Trek-skaparens stiftelse

Svenska Elypta, som utvecklar metoder för tidig upptäckt av cancer, har tilldelats en miljon dollar från oväntat håll: en stiftelse som grundats till minne av skaparen till Star Trek.

"To boldly go where no man has gone before". Så beskrivs uppdraget för rymdskeppet USS Enterprise i introt till den klassiska rymdserien Star Trek, som skapades av Gene Roddenberry i mitten av 1960-talet.

Kanske ska det svenska diagnostikföretaget Elypta tillmätas liknande pionjäranda, för i förra veckan tilldelades man Roddenberry Grand Prize för "banbrytande utveckling av det första metabolismbaserade testet för tidig cancerupptäckt, vilket främjar ett paradigmskifte mot tidigare och mer botande cancerbehandling".

Utmärkelsen delas ut vartannat år och grundas på en tro på "potentialen för vetenskaplig och teknisk innovation för att hjälpa oss att leva bättre, hälsosammare och mer produktiva liv samtidigt som vi hjälper planeten och vår miljö att blomstra".

Priset på en miljon dollar delas ut av Roddenberry Foundation, en stiftelse som bildats till minne av Star Treks skapare.

– Vi är otroligt förväntansfulla över den potential för en hälsosammare och mer välmående framtid som Elyptas teknologi ger löfte om. Min far trodde på en värld fri från smärta och lidande och Elypta, genom deras banbrytande cancertest, tar oss närmare den verkligheten, säger Rod Roddenberry, son till Gene Roddenberry, i ett pressmeddelande.

Kandidaterna till priset valdes ut i en nomineringsprocess där över 300 riskkapitalister, investerare och stiftelser i 18 länder deltog. Fem andra finalister till priset fick 100 000 dollar var.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095