23948sdkhjf

EU-förslag: Skapa en gemensam marknad för läkemedel

EU-kommissionen lägger, genom kommissionärerna Stella Kyriakides och Margaritis Schinas, fram en helt ny lagstiftning inom läkemedelsområdet.

Förändringarna syftar till att göra läkemedel mer tillgängliga och prisvärda, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Läkemedel i EU uppges inte nå ut till patienterna tillräckligt snabbt samtidigt som de inte alltid är lika tillgängliga i alla medlemsstater.

Målet med förslagen är att skapa en gemensam marknad för läkemedel. Genom att minska den administrativa bördan ska registreringsprocesserna snabbas upp väsentligt.

Utvärderingen av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska kortas ned till 180 dagar från nuvarande snitt på runt 400 dagar.

Nya läkemedel ska kunna få ett skydd om maximalt 12 år kombinerat med patenträttigheter som ska se till att Europa förblir en attraktiv plats för investeringar och innovation inom sektorn.

Förslagen omfattar en regulatoriskt minimumskydd på 8 år som kan förlängas om läkemedlen lanseras i samtliga medlemsländer, att de vänder sig mot områden med medicinska behov, om jämförande kliniska studier utförs eller om läkemedlet befinner sig i en ny läkemedelsindikation.

I nästa steg kommer lagförslagen att lämnas vidare till parlamentet och rådet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079