23948sdkhjf

Grönt ljus för Tevas långtidsverkande injektioner vid schizofreni

Istället för en tablett varje dag kan den med schizofreni få en injektion som varar i månader. Medincell är ett av flera bolag som nyligen fått grönt ljus för användning.

Tillsammans med läkemedelsjätten Teva har franska Medincell nu fått sitt första godkännande av FDA och kommer att lansera ett läkemedel för behandling av vuxna med schizofreni i USA inom de kommande veckorna. FDA har godkänt mdc-IRM, Medincells första produkt som baseras på Bepo-teknologin, även kallad Steady Tec. Företaget befinner sig samtidigt i fas 3-studier för två andra läkemedel som baseras på teknologin, ytterligare ett för schizofreni samt ett för post-operativa smärtor.

Uzedly, som den nya behandlingen kallas, har det antipsykotiska läkemedlet risperidon som aktiv ingrediens – en substans som först utvecklades för 30 år sedan av Johnson & Johnson.

Medincells variant är långtidsverkande genom att sampolymerer och ett biokompatibelt lösningsmedel är formulerat tillsammans med risperidon, vilket gör att det bildas en depå efter injicering. Läkemedlet bryts sedan gradvis ned långsamt, vilket gör att man inte behöver fylla på igen förrän efter en till två månader. Fas 3-studier har visat ​​att en månads användning av Uzedy minskar risken för återfall med 80 procent.

– Det här är bara början. FDA-godkännandet av Uzedy är en viktig validering av vår teknologi och vårt kunnande, säger Cristophe Douat, vd för Medincell, i ett pressmeddelande.

Medincell och Teva är inte ensamma. I slutet av april godkände FDA även Abilify Asimtufii, injektioner med förlängd frisättning som utvecklats av koncernen Lundbeck i samarbete med det japanska företaget Otsuka. Läkemedlet är avsett för behandling av vuxna med schizofreni och underhållsbehandling för vuxna med bipolär störning 1. Även dessa injektioner fylls på varannan månad.

Störst på marknaden är dock Johnson & Johnson, vars långtidsverkande injektioner av schizofreniläkemedel håller i mellan tre och sex månader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071