23948sdkhjf

Borreliavaccin försenas efter strul med studie

Pfizers och Valnevas borreliavaccin, som kan bli det första i sitt slag, försenas med åtminstone ett år. Orsaken är problem vid prövningssajter i USA som tvingat bolagen att stryka hälften av deltagarna i en pågående fas III-studie.

De bägge bolagen utvecklar VLA15, som idag är den enda vaccinkandidaten mot borrelia i sen klinisk utveckling. I fas II-studier har vaccinet visat sig generera höga nivåer av antikroppar mot sex av de vanligaste varianterna av borrelia i Nordamerika och Europa.

I augusti 2022 inledde företagen en fas III-studie med målet att rekrytera 18 000 friska deltagare som bor i fästingtäta områden med endemisk borrelia, bland annat i Sverige.

Tidigare i år stod det dock klart att kvalitetsbrister upptäckts på antal prövningssajter i USA, som drivs av operatören Care Access.  Följden blev att bortåt hälften av deltagarna i studien fick sållas bort och måste ersättas av nya deltagare, vilket innebär att programmet försenas.

Enligt den delårsrapport som Valneva publicerade på torsdagen väntas nu en ansökan om marknadstillstånd i USA och EU kunna lämnas in först 2026, vilken är ett år senare än vad som tidigare sagts.

Kostnaderna för den utökade rekryteringen kommer, enligt Valneva, att tas av Pfizer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109