23948sdkhjf

IVO-rapport om estetiska behandlingar:  "Bristerna är oacceptabla och allvarliga"

Obehörig personal, slarv, dålig hygien och oseriösa aktörer präglade de estetiska verksamheter som granskats av IVO i en ny rapport.

När IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i en riktad tillsyn granskade 33 verksamheter fanns man brister hos samtliga. Och det handlar inte om små anmärkningar, utan om personal som utför behandlingar utan den legitimation som krävs, om bristande läkemedelshantering och avsaknad av grundläggande hygien.

– Bristerna vi ser är oacceptabla och allvarliga. Vi har exempelvis sett läkemedel förvaras i samma kylskåp som personalens matlådor och läkemedel som passerat utgångsdatum. Det innebär en direkt fara för patienternas säkerhet, säger Göran Olsson, ansvarig enhetschef för IVO:s tillsyn av estetiska verksamheter, i ett pressmeddelande.

Brister hittades även vad gäller dokumentation, information till patienter och avsaknad av ledningssystem.

Enligt Göran Olsson visar tillsynen att många estetiska verksamheter inte lever upp till lagens krav, trots att de kan vara förknippade med stora risker för patientens liv och hälsa.

– Tillsynens resultat vittnar även om en bransch som i stor utsträckning attraherar oseriösa aktörer, säger han.

Vid halvårsskiftet 2021 infördes skärpta krav för estetiska verksamheter, som i många stycken motsvarar de som gäller inom hälso- och sjukvården. I samband med det fick IVO tillsynsansvar över området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073