23948sdkhjf

Tablett med semaglutid gav viktminskning

Läkemedelssubstansen semaglutid är effektiv för viktminskning även när den ges i tablettform, enligt en fas 3-studie.

Danska Novo Nordisks diabetesläkemedel Ozempic, med den aktiva substansen semaglutid, har blivit omtalat sedan läkemedlet också visat sig ge viktnedgång. Samma substans är även godkänt för behandling av fetma, då under varunamnet Wegovy. Läkemedlet finns ännu inte på den svenska marknaden för den indikationen.

Ozempic och Wegovy administreras som en injektion en gång i veckan. Nu har Novo Nordisk presenterat resultat från en fas 3a-studie där samma substans prövats mot övervikt och fetma men istället administrerats som en daglig tablett (50 mg).

Enligt resultaten hade deltagarna i studien som fått läkemedlet minskat med 15,1 procent i vikt efter 68 veckor. Motsvarande viktminskning i kontrollgruppen var 2,4 procent.

Sammantaget ingick 667 vuxna personer med övervikt eller fetma och ytterligare minst en sjukdom.  Enligt Novo Nordisk tolererades läkemedlet väl i studien. De vanligaste biverkningarna var gastrointestinala och avtog med tiden.

– Valet mellan en daglig tablett eller veckovis injektion för fetma har potential att erbjuda patienter och vårdgivare möjligheten att välja det som bäst passar deras individuella behandlingspreferenser, säger Martin Holst Lange, Executive Vice President for Development hos Novo Nordisk, i ett pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125