23948sdkhjf

E-hälsomyndigheten slutar utfärda covidbevis

Över 18 miljoner covidbevis har E-hälsomyndigheten utfärdat de senaste två åren – men så många fler blir det inte. Den 1 juli upphör nämligen tjänsten Covidbevis.se.

I maj meddelade världshälsoorganisationen WHO att covid-19 inte längre uppfyller villkoren för att ses som ett akut internationellt hot mot människors hälsa. Det innebära att den särskilda EU-förordningen om covidbevis inte förlängs, vilket i sin tur gör att det från den 1 juli inte längre finns lagstöd för att utfärda bevisen, skriver E-hälsomyndigheten på sin hemsida.

Covidbevisen – som finns i form av vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis – infördes som bekant för att underlätta resandet i Europa, men i dag finns inte längre några länder inom EU/EES som kräver covidbevis vid inresa.

Däremot finns det andra länder som fortfarande har särskilda inreseregler förknippade med covid-19, och rådet från myndigheten är att undersöka vad som gäller i det land man ska resa till. Utfärdade covidbevis gäller tills dess att giltighetstiden går ut. Efter det får man vända sig till sin vårdgivare, i första hand där man blev vaccinerad, för att få information eller intyg om vaccination.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062