23948sdkhjf

Studie: Taurin gav längre livslängd för djur

Möss, ormar och apor som fick aminosyran taurin under en längre tid uppvisade mindre åldersrelaterade tecken än kontrollgrupper, enligt en studie.

Forskare verksamma vid Columbia University i New York, USA, har publicerat en studie om taurin, i tidskriften Science, som fått stor internationell uppmärksamhet.

Enligt resultaten förlängdes livslängden 10-12 procent hos möss som fick taurin jämfört med en kontrollgrupp. Forskarna uppger också att de iakttagit förbättringar vad gäller funktion i ben, muskler, bukspottkörtel, hjärna och immunsystem hos de möss som matades med tillskott av aminosyran. Även medianlivslängden för ormar förlängdes och forskarna redovisar resultat som pekar på att apor som fick ämnet uppvisade förbättringar vad gäller bland annat blodsockernivåer och immunsystemet.

Det går inte att utifrån studien dra slutsatser om eventuella fördelar, eller risker, för människor vid användning av taurin, men forskarna hoppas att längre kontrollerade studier ska utföras på människor för att ta reda på hur ämnet påverkar livslängd och hälsa.

Taurin förekommer naturligt hos människa och hos de flesta djur. Livsmedel som innehåller taurin är bland annat skaldjur, fisk och kött. Ämnet har på senare år blivit mycket omtalat som en ingrediens i energidrycker. Mössen i studien fick betydligt högre doser taurin i förhållande till sin kroppsvikt än vad som är rekommenderat som maximalt dagligt intag för människor.

Läs studien:

Taurine deficiency as a driver of aging

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078