23948sdkhjf

Negativa signaler om Alzheimerläkemedlet lecanemab i Europa: "Inte värdefullt nog"

Experter i Europa inom Alzheimers sjukdom uppger att förmågan hos Bioarctics lecanemab att bromsa sjukdomsförloppet möjligen inte uppväger hälsoriskerna med behandlingen och ifrågasätter om lecanemab är värd att satsa på med tanke på knappa hälsovårdsresurser. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Nio neurologer och forskare i sex länder uppgav för Reuters att lecanemab troligen inte får bred användning vid ett eventuellt godkännande. Denna syn ska stödjas av analytikers estimat som bedömer att Europa kommer att bli en liten marknad för läkemedlet.

Vissa läkare sa att effekten mot sjukdomen kanske inte har tillräckligt hög klinisk meningsfullhet för att uppväga riskerna kring hjärnsvullnad till ett förmodat högt pris och begränsade personalresurser för att ge två månadsvisa infusioner och övervakning av hjärnsvullnad med magnetkameraundersökningar (MRI).

Enligt doktor Carlo Colosimo, ordförande för avdelningen inom neurologi vid Santa Maria universitetssjukhus i Italien, ska patienter vara desperata för allt som kan förändra sjukdomsförloppet och redan fråga efter lecanemab.

– Men vi måste överväga den samlade bilden. Jag kan säga att för majoriteten av experterna i mitt land är det inte värdefullt nog, sa Carlo Colosimo till Reuters.

En talesperson för Bioarctics partner Eisai ville inte kommentera läkarnas perspektiv till Reuters men uppgav att det finns väsentliga utmaningar för hälsovårdssystemet vid behandling av tidig Alzheimers sjukdom och uttryckte förtroende för att dessa utmaningar kan hanteras.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar lecanemab och förväntas komma med sin bedömning sent i år eller tidigt 2024, men ville inte ge några kommentarer kring processen till Reuters.

Analytikerna räknar med att EMA godkänner lecanemab för användning i Europa under nästa år, men bedömer att USA kommer att svara för majoriteten av försäljningen.

Barclays spår en toppförsäljning av lecanemab under 2032 med en försäljning på 2,6 miljarder dollar i Europa jämfört med 3,7 miljarder dollar i USA.

Bred täckning i media om lecanemabs kliniska framgångar har inneburit att patienterna tror att det är ett botemedel uppger forskare för Reuters.

– Det skulle vara att hoppas på för mycket, sa professor Frank Jessen, huvudförfattare för de tyska nationella riktlinjerna vid diagnos och behandling av demens. 

– Vad den gör är att bromsa sjukdomsutvecklingen. För patienter att förstå detta är inte lätt.

För närvarande kretsar det mesta av Alzheimersvården kring att ta hand om symtom såsom minne och försämrad kognition.

I USA har lecanemab ett listpris på 26 500 dollar per år, men i Europa kommer de flesta länder troligen att kunna förhandla fram ett lägre pris.

Enligt världshälsoorganisationen WHO råder redan brist på resurser i Europa. I Italien beräknas det saknas 29 000 individer vid sjukhusen, enligt en studie som genomfördes i landet.

 – Är det här (läkemedlet) verkligen vad vi borde investera i våra överbelastade sjukvårdssystem? Jag tycker inte att det är realistiskt och det är ingenting vi borde genomföra, sa doktor Edo Richard, professor i neurologi vid Radboud University Centre i Nederländerna.

Bioarctic rekylerade ned under tisdagseftermiddagen efter några dagar med stark kursutveckling då aktien noterat kurshögstanivåer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142