23948sdkhjf

Forskare pekar ut bakterier som möjlig orsak till endometrios

Orsaken och mekanismerna bakom den smärtsamma sjukdomen endometrios är inte helt klarlagda. Nu presenterar forskare rön som pekar på en koppling mellan vissa bakterier och sjukdomen.

I ny en studie har forskare i Japan undersökt förekomsten av bakterier tillhörande släktet Fusobacterium hos 155 kvinnor, varav cirka hälften var drabbade av endometrios.

I resultaten, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Translational Medicine, framkommer det att bakterier av det aktuella släktet förekom i vävnadsprover från studiedeltagarnas endometrium hos 64 procent av kvinnorna. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 7 procent.

Forskarna har också hos möss sett att förekomsten av vävnadsförändringar associerade med endometrios ökade när möss infekterades med Fusobacterium. Med antibiotika riktad mot bakterierna kunde däremot samma tecken på endometrios minskas och forskarna anser därför att antibiotika bör prövas mot sjukdomen även i kliniska studier.

Förutom smärta och illamående kan endometrios orsaka trötthet och illamående samt svårigheter att bli gravid. Idag behandlas sjukdomen främst med en kombination av läkemedel mot smärta och hormonpreparat, men en stor andel patienter får inte tillfredsställande effekt av behandlingen.

Läs studien:

Fusobacterium infection facilitates the development of endometriosis through the phenotypic transition of endometrial fibroblasts

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078