23948sdkhjf

EMA säger nej till nytt läkemedel mot ALS

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA anser inte att försäljningstillstånd ska beviljas för det nya ALS-läkemedlet Albrioza. Myndigheten menar att nyttan inte överväger risken med läkemedlet.

Albrioza har tidigare fått villkorade godkännanden i Kanada och USA (under namnet Relyvrio), och hopp har funnits om att läkemedlet skulle erbjuda ett nytt behandlingsalternativ även för ALS-sjuka patienter i Europa.

Albrioza är en kombination av natriumfenylbutyrat och ursodoxikoltaurin, som förväntades minska skador på nervceller och förhindra dem från att dö. Detta förväntades bidra till att bibehålla normal muskelfunktion och bromsa försämringen av sjukdomen.

Nu har EMA:s kommitté för humanmedicin, CHMP, granskat den studie som utförts av amerikanska Amylyx Pharmaceuticals, och som legat till grund för ansökan.

Kommittén kommer till slutsatsen att resultaten inte på ett övertygande sätt kan visa att läkemedlet skulle vara effektivt för att bromsa försämringen av sjukdomen, och heller inte att data om överlevnad var tillförlitliga.

Amylyx Pharmaceuticals har 15 dagar på sig att begära en omprövning av yttrandet.

ALS, eller amyotrofisk lateralskleros, är en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, vilket leder till gradvis muskelförtvining och förlamning.

Någon bot finns inte, men genom multidisciplinär vård och effekten av ett läkemedel, riluzon, har man de senaste decennierna lyckats förlänga överlevnaden med i snitt något år, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094