23948sdkhjf

Nytt centrum för avancerade terapiläkemedel vid Lunds universitet

Lunds universitet inrättar nu ett utvecklingscentrum för avancerade terapier (ATMP). Centrumet får namnet LU-ATMP och skapas i syfte att omvandla medicinsk forskning till terapier för patienter.

– Det finns ett stort antal forskargrupper vid Medicinska fakulteten som bedriver innovativ forskning med stor potential att utveckla nya ATMP-produkter, säger Kristina Åkesson, professor och dekan vid Medicinska fakulteten, i ett pressmeddelande.

ATMP, Advanced Therapy Medicinal Products, eller som det heter på svenska avancerade terapiläkemedel baserar sig på celler, vävnader eller gener. Flera avancerade terapiläkemedel bygger på idéer från akademisk forskning. Det nya centrumet i Lund blir universitetsövergipande.  

Samtidigt sker nu även uppbyggnaden av en pre-GMP-facilitet (Good Manufacturing Practice) i Lund som ska bistå med tillverkningsprocessen av avancerade terapiläkemedel.

– Komplexiteten för ATMP är större än för traditionella läkemedel (små molekyler) men även i jämförelse med protein och antikroppsläkemedel. Därför krävs nära samverkan mellan akademisk forskning, sjukhus för tillverkning av ATMPs och med patienter för klinisk prövning samt industrin för att kunna skala upp produktionen för att nå många patienter, säger Anna Falk, professor vid Stamcellscentrum, Lunds universitet, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094