23948sdkhjf

Nytt läkemedel mot vanlig hjärtmuskelsjukdom EU-godkänns

EU-kommissionen ger tummen upp för läkemedlet Camzyos (mavakamten) som behandling av hjärtmuskelsjukdomen HCM hos vuxna patienter.

HCM, eller hypertrofisk kardiomyopati, är en ofta ärftlig, kronisk sjukdom som gör hjärtats väggar tjockare och stelare med följden att hjärtat inte pumpar blod som det ska. Sjukdomen ökar risken att drabbas av förmaksflimmer, stroke, hjärtsvikt och i sällsynta fall, plötslig hjärtdöd. 

HCM är den vanligaste ärvda hjärtmuskelsjukdomen och drabbar cirka 1 av 500 personer. Sjukdomen anses bland annat vara en betydande orsak till hjärtstopp hos idrottare.

– EU-godkännandet av Camzyos innebär att vi nu är ett steg närmare att patienter med symtomatisk obstruktiv HCM kan få tillgång till ett behandlingsalternativ som adresserar den underliggande patofysiologin, säger Karin Andersson, medicinsk chef på Bristol Myers Squibb Sverige, i ett pressmeddelande.

Godkännandet bygger på två fas III-studier, där Camzyos enligt företaget uppfyllde såväl primära som sekundära effektmått, inklusive förbättringar i träningskapacitet och symtombörda för drabbade patienter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063