23948sdkhjf

Fel i röntgensvar får Karolinska att bryta externt samarbete

Karolinska universitetssjukhuset har avbrutit samarbetet med en extern aktör efter att man upptäckt ”kvalitetsbrister av allvarlig karaktär” i de granskningar av skiktröntgenundersökningar som företaget utfört.

Enligt sjukhuset har eftergranskning av röntgenbilderna påvisat felaktiga svar som kan uppfattas som oskicklighet av granskande radiolog.

Konsekvensen av felaktigheterna uppges ha blivit fördröjd diagnos och behandling för nio patienter, och i två av fallen bedöms fördröjningen eventuellt ha kunnat påverka framtida prognos.

”I avtalet med leverantören fanns tydliga kvalitetskrav som inte uppfylldes. Samarbetet med företaget har avbrutits”, skriver sjukhuset på sin webbsajt, vilket tidigare rapporterats av Läkartidningen.

Sjukhuset ska nu stärka kontrollen i avtal med externa leverantörer, och rekrytera röntgenspecialister för att minska behovet av extern granskning.

Eftersom en händelsen har medfört risk för allvarlig vårdskada har en lex Maria-anmälan gjorts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063