23948sdkhjf

Fetmaläkemedlet Wegovy minskade risk för hjärt-kärlsjukdom i stor studie

Enligt resultat från en studie med över 17 000 patienter medförde användning av det omtalade fetmaläkemedlet Wegovy en signifikant minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Resultaten gör att Novo Nordisk nu är ett av världens högst värderade företag.

I studien lottades 17 600 patienter med fetma eller övervikt till att antingen behandlas med Wegovy, med den aktiva substansen semaglutid, eller placebo. Det primära effektmåttet var det sammansatta utfallet av kardiovaskulär död, icke-dödlig hjärtinfarkt eller icke-dödligt stroke. Patienterna följdes upp till fem år.

Enligt resultaten minskade risken med 20 procent och alla tre delarna i det sammansatta effektmåttet ska ha bidragit till resultatet.

– Personer som lever med fetma har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom men hittills finns det inga godkända viktminskningsläkemedel som har visat sig ge effektiv vikthantering samtidigt som de minskar risken för hjärtinfarkt, stroke eller hjärt-kärlsdöd. Därför är vi mycket glada över resultaten från SELECT (den aktuella studien, reds. anm), säger Martin Holst Lange, Executive Vice President för utveckling på Novo Nordisk, i ett pressmeddelande.

Studieresultaten är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift, utan har endast meddelats i ett pressmeddelande, och har därför inte kunnat granskas externt.

Som en följd av resultaten sköt marknadsvärdet för Novo Nordisk i höjden och enligt Market Wire är den danska läkemedelsjätten nu ett av världens 20 högst värderade bolag. Företagets börsvärde uppges vara 424 miljarder dollar. På listan som Market Wire hänvisar till, companiesmarketcap.com, framgår det att det högs värderade läkemedelsbolaget idag är Eli Lilly som uppges vara värt 495 miljarder dollar (plats 11).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078