23948sdkhjf

Expanderar med effektiv grön teknologi: “Ska bli global spelare”

Snabbare processtid, mindre mängd kemikalier och betydligt lättare att skala upp än konkurrenterna. Nu har PeptiSystems tagit in 20 miljoner i en övertecknad emission – och en ny vd med gediget cv – för att göra startupen till en nyckelaktör på den globala marknaden.

– Få bolag ligger så rätt i tiden. Vi har goda förhoppningar om att de som tillverkar läkemedel kommer att upptäcka vår teknologi och inse fördelen med den när man producerar i stor skala.

Det säger Karin Granath, ny vd på PeptiSystems, som utvecklar utrustning som används för att tillverka peptider och oligonukleotider, ingående komponenter i många läkemedel. Med över 20 års erfarenhet av ledande positioner på medtech-bolag, senast på GE Healthcare, har hon nu tagit över rodret för expansionen som startupen står inför. I grunden: en teknologi som kan modernisera tillverkningen av de omskrivna läkemedel som just nu tas fram i rask takt.

Läkemedel baserade på oligonukleotider kan i dag reglera ner, eller “stänga av”, de felaktiga gener som ger upphov till sällsynta genetiska sjukdomar. På sikt är förhoppningen att man på samma sätt kan behandla ALS eller Huntingtons sjukdom.
– Det är ett mycket kraftfullt verktyg med otrolig potential. Något vi möjliggör genom att tillverka de instrument som krävs, med teknologi som är bättre än den som finns på marknaden, säger Karin Granath.

Enligt vd:n konkurrerar bolaget på peptidsidan med den batch-teknologi som används i dag. Processtiden är dock lång, kräver mycket manuell provtagning och använder dessutom onödigt mycket kemikalier. För att lösa de problemen har PeptiSystems tagit den teknologi som är väl etablerad vid framställning av oligonukleotider, kolonnteknologi med genomströmning, och adapterat den till peptider. Något som gör att man kan kontrollera tillverkningsprocessen bättre, får kortare syntestid och dessutom minskar användningen av kemikalier. Ett grönt och effektivt teknologiskifte.
– Vi har tagit djup kunskap från ett område och överfört till ett annat, säger Karin Granath och lyfter att detta varit möjligt då bolaget är grundat av kemister med 40 års erfarenhet – som har förståelse för hur man bygger och optimerar instrument.

Peptider har använts länge, bland annat för diabetesmedicin. Men peptider är också ett snabbt växande område, där exempelvis semaglutid blivit omskrivet för sin effekt på fetma och även hjärt-kärlsjukdom.
– Kan man adressera båda dessa tillstånd, som i dag skördar många liv, kommer det krävas större produktionsskala och där kommer vi in i tillverkningskedjan.

PeptiSystems lanserade sina produkter för första gången i fjol, med gott mottagande och lönsamhet. Genom en riktad nyemission med ytterligare 20 miljoner kronor i investeringsmedel kan bolaget nu expandera. I dag består de av runt tio personer, inom ett par år är planen att ha tredubblat den siffran, säger Karin Granath som tror på snabb expansion.
– Vår ambition är att bli en global spelare som levererar instrument till alla stora pharmabolag.

  • PeptiSystems, baserat i Uppsala, grundades 2014. Utvecklar instrument för processutveckling och tillverkning av peptid- och oligonukleotidläkemedel baserat på genomströmningskolonnteknologi. Produkterna lanserades på marknaden 2022.
  • Den nya generationen av instrument ger högre grad av automatisering, grönare och snabbare tillverkningsprocess, samt underlättar uppskalning.
  • I en riktad nyemission, som blev övertecknad, har PeptiSystems fått två nya investerare, Henrik Didner genom Monesi Förvaltning AB och Nolsterby Invest AB, tillsammans med fortsatt stöd från befintliga investerarna Almi Invest och PÄAB. De nya medlen, på 20 miljoner, kommer att användas till expansion och produktutveckling.

Mer info: www.peptisystems.com
Kontakt: info@peptisystems.com

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08