23948sdkhjf

Henrik Zetterberg tilldelas Ingvarpriset

Professor Henrik Zetterberg belönas med Ingvarpriset från Svenska läkaresällskapet (SLS) för framstående forskningsinsatser inom kognitiva sjukdomar.

Pristagaren är professor i neurokemi vid Göteborgs universitet och överläkare i klinisk kemi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Henrik Zetterberg uppmärksammas för att han utför ett outtröttligt arbete för att identifiera biomarkörer för psykiatri och neurologi där förståelsen av Alzheimers sjukdom och andra tillstånd har utökats. Genom inspirerande, energialstrande och vänlig inställning är Henrik en förebild för forskare och studenter, säger Ola Winqvist, ordförande i SLS delegation för medicinsk forskning, i ett pressmeddelande.

Ingvarpriset delas ut årligen för goda insatser inom klinisk neurovetenskap. Priset består, förutom äran, av 35 000 kronor och SLS 200-årsmedalj i brons.

Fonden som ligger till grund för priset bildades genom insamling i samband med att hjärnforskaren David H. Ingvar lämnade sin tjänst som professor och överläkare i klinisk neurofysiologi i Lund 1990.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188