”AI kommer inte ha den inverkan som folk kanske förväntar sig”

Stämningen var god och vädret soligt när mötet The Future of Swedish & Danish Life Science drog i gång. Totalt 521 personer hade anmält sig vilket innebar ett nytt rekord. 36 utställare var även på plats i Medicon Village.
Dagen varvades med föreläsningar om alltifrån kliniska prövningar till samarbeten över gränserna och avslutades med ett panelsamtal om artificiell intelligens.
Panelen bestod bland annat av Chris Klijn, senior director på Genmab, som under dagen även föreläste om användningen av AI i utvecklingen av antikroppsbaserade läkemedel. Han tror inte att AI kommer att ha den påverkan på arbetslivet som folk kanske oroar sig för.
– Kommer vi alla att förlora våra jobb? Det kommer säkert att vara en övergångsperiod men jag tror inte att det kommer att ha den inverkan som folk kanske förväntar sig. Världen är inte statisk. Vissa uppgifter kommer att vara annorlunda, sa han under panelsamtalet.
Han menar även att behovet av data är stort inom vissa områden och att det kommer att kräva antingen ett samarbete inom industrin eller offentlig finansiering för att tillgodose det.
Nasim Farrokhnia, som arbetar för Microsoft Global Healthcares Life Science Team, deltog även hon i paneldiskussionen. Hon är läkare i grunden och har tidigare arbetat som chef för akutmottagningen vid Södersjukhuset. Hon tror även att samarbete är en viktig nyckel till framgång när det kommer till AI.
–Läkare kan använda AI för diagnosticering och vid kommunikation med patienten. Behovet av sjukvård ökar då folk lever allt längre. Vi behöver samverka mer mellan life science-sektorn och sjukvården, sa hon under panelsamtalet.
Artikeln är en del av vårt tema om The Future of Swedish & Danish Life Science.