23948sdkhjf

Novo Nordisk gör AI-satsning inom kardiovaskulära sjukdomar

Novo Nordisk förvärvar rättigheterna till ett flertal prekliniska program från amerikanska Valo, ett företag med expertis inom AI-driven läkemedelsutveckling.

Den danska läkemedelsjätten har på sistone haft väldiga framgångar inom diabetes och fetma, men vilar inte på lagrarna. Nu satsar man  i ett första skede 60 miljoner dollar, motsvarande cirka 670 miljoner kronor, i förskottsbetalning och en potentiell milstolpsbetalning på kort sikt till Bostonbaserade Valo, enligt ett pressmeddelande. I det ingår licensavtal för tre prekliniska läkemedelsprogram inom kardiovaskulära sjukdomar.

Överenskommelsen inkluderar även potentiella milstolpsbetalningar till Valo för upp till 11 program på totalt upp till 2,7 miljarder dollar, motsvarande närmare 30 miljarder kronor.

Genom avtalet får Novo Nordisk tillgång till Valos AI-drivna ”Opal Computational Platform”, som kombinerar patientdata med mänsklig vävnadsmodellering och maskininlärningsmodeller i syfte att snabba på processen att upptäcka små molekyler för nya läkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126