Svenska forskare utvecklar läkemedel mot fetma
De två tidigare läkemedelssubstanserna, en mot fetma och en mot diabetes, blev aldrig speciellt framgångsrika. Men Empros Pharmas vd Arvid Söderhäll är övertygad om att det nya läkemedlet EMP16 kommer att ge önskat resultat.
– De här substanserna som vårt läkemedel bygger på är inte särskilt väl tolererade i sina befintliga beredningsformer, man blir helt enkelt dålig i magen av dem. Men vi har tagit fram en ny beredning där de problemen inte uppstår, säger Arvid Söderhäll.
De aktiva ämnen som ingår i Empros Pharmas beredning är orlistat och akarbos. Det förstnämnda finns sedan tidigare i Xenical. Det andra används i Glucobay som är godkänt mot diabetes, men som idag är avregistrerat i Sverige eftersom det var få patienter som använde det.
Arvid Söderhäll berättar att Empros Pharma grundades 2013 av fyra forskare och uppfinnare.
– Idén kom från barnläkaren Anders Forslund i Uppsala som är expert på barnfetma. Han hade en tioårig kille som kom till hans klinik och vägde runt 100 kg. Anders förstod att han inte kunde hjälpa den här killen.
Fetma kan ha olika orsaker och patienter tolererar olika sorters läkemedel olika bra
Arvid Söderhäll, som är fysiker i grunden, gick in som vd för företaget i början av 2014.
– När jag kom in i bolaget fanns inte ens ett skrivbord. Det enda som fanns var en idé, berättar han.
Utvecklingen av läkemedel mot fetma har varit kantad av misslyckanden. Preparat som Reductil, Acomplia och Xenical har väckt stora förhoppningar. Men de två förstnämnda drogs tillbaka då risken för allvarliga biverkningar var för stor. Xenical (orlistat) används, men inte i den utsträckning som läkemedelsföretag, patienter och läkare hade hoppats på.
Orlistat, som alltså är en av ingredienserna i EMP16, verkar genom att öka andelen fett som passerar magtarm-kanalen utan att absorberas. Den andra ingrediensen i Empros Pharmas läkemedel, akarbos, verkar genom att minska upptaget av kolhydrater i tarmen.
Bolagets strategi är att utveckla en modifierad beredningsform med orlistat och akarbos för att förändra hur substanserna frisätts i kroppen med syftet att öka de aktiva substansernas effektivitet och minska biverkningarna.
Sedan bolaget grundades har mycket hunnit hända inom området obesitas. Novo Nordisk har lanserat Saxenda och sedan det omtalade och effektiva fetmaläkemedlet Wegovy. Båda dessa minskar hungerkänslor genom att påverka tarmhormonet GLP-1. Fler liknande läkemedel är på väg från andra läkemedelsföretag.
Frågan som infinner sig är vilken plats EMP16 då har i terapin. Arvid Söderhäll framhåller att det behövs flera sorters läkemedel för att möta fetmaepidemin och drar en parallell till behandling av högt blodtryck.
– På 1980-talet betraktades högt blodtryck som en livsstilssjukdom vi fick om vi åt för mycket salt och fet mat och om vi stressade för mycket. Sen dök de första bra blodtryckssänkarna upp och vi insåg att det här är en metabol sjukdom som vi kan medicinera. Och nu finns det läkemedel med runt 15 olika verkningsmekanismer mot hypertoni.
På samma sätt som det är en styrka med olika sorters läkemedel mot högt blodtryck är det en styrka att ha läkemedel med olika verkningssätt för behandling av obesitas.
– Fetma kan ha olika orsaker och patienter tolererar olika sorters läkemedel olika bra, därför behövs det flera sätt att behandla sjukdomen på, säger Arvid Söderhäll.
Arvid Söderhäll är en av talarna på kongressen Bioscience– Research & Diagnostics through innovative Technologies på Life City i Stockholm den 8 november.
Artikeln är en del av vårt tema om Bioscience.