23948sdkhjf

Sverige dröjer med det senaste covidvaccinet

Det uppdaterade vaccinet mot covid-19 ska vara mer effektivt mot mutationer. Men, till skillnad från andra länder i Europa, får de flesta i Sverige vänta. 

Coronaspridningen domineras av mutationer, vilket gör de gamla vaccinerna mindre effektiva. Sedan den 4 september har dock ett uppdaterat vaccin varit godkänt för användning inom EU. 

I länder som Tyskland, Storbritannien och Frankrike vaccineras befolkningen för fullt med uppdaterade vaccin. I dagarna påbörjas vaccination även i Sverige – men bara för de som riskerar att bli som allra sjukast, nämligen äldre på särskilt boende. 

Resten får vänta i minst en månad, rapporterar Sveriges Radio

Enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén beror det på att smittspridningen just nu inte är särskilt stor.

– Vi vet att effekten av vaccinet är som bäst i början, sedan avtar effekten med tiden, så det gäller att optimera tiden när vi tror att den stora smittspridningen kommer igång, säger han till Sveriges Radio.

På frågan om varför Sverige inte gör som exempelvis Frankrike, svarar Gisslén att det ser olika ut i olika länder, kopplat till exempelvis vaccinationstäckning.

– Vi tror att det här är den korrekta bedömningen.

Med start den 7 november ska det uppdaterade vaccinet erbjudas till fler, och då företrädesvis ges i samband med vaccinet mot influensa. 

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063