23948sdkhjf

Utbrott av kikhosta i Danmark oroar – svensk region uppmanar till vaccinering

En ökning av kikhosta i Danmark oroar sjukvården i Västra Götaland som nu uppmanar gravida i regionen att vaccinera sig för att skydda spädbarn, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg.

Under pandemin var antalet fall av kikhosta låga men rapporter från andra länder, däribland Danmark, tyder nu på en kraftig ökning av sjukdomsfall. Rapporterna oroar sjukvården i Västra Götaland.

– Kikhosta är en sjukdom som kan drabba de allra minsta barnen värst. Det kan orsaka en väldigt allvarlig och ibland till och med livshotande sjukdom, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till P4 Göteborg.

Han menar att med tanke på epidemin av kikhosta som man nu ser i Danmark bör även Sverige se över skyddet. I Västra Götaland har man dragit i gång en kampanj på sociala medier för att få fler gravida att vaccinera sig.

Vaccin mot kikhosta ingår i det nationella barnvaccinationsprogramet men ges inte förrän 3 månaders ålder. Sedan förra året rekommenderar Folkhälsomyndigheten gravida, från graviditetsvecka 16, att vaccinera sig mot kikhosta. Detta för att skydda nyfödda barn fram till dess att de fått vaccinet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11