23948sdkhjf

Larm om förfalskade diabetes- och fetmaläkemedel

Falska versioner av diabetesläkemedlet Ozempic, som även används mot fetma, har upptäckts i EU och Storbritannien.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har fått in rapporter om att injektionspennor som är falskt märkta som Ozempic har hittats, och att de härstammar från grossister i Tyskland och Österrike.

Fynden utreds av polis och andra myndigheter i EU., och EMA uppmanar företag som hanterar läkemedlet att vara vaksamma och rapportera in alla misstänkta förfalskningar.

Danska Novo Nordisks diabetesläkemedel Ozempic, med den aktiva substansen semaglutid, har blivit omtalat sedan läkemedlet också visat sig ge viktnedgång. Det har lett till kraftigt ökad efterfrågan och därmed brist på läkemedlet, som när det marknadsförs som fetmabehandling bär varunamnet Wegovy.

Svenska Läkemedelsverket har tidigare varnat för att förfalskade Ozempic säljs på den svarta marknaden, ofta via sociala medier och mindre seriösa webbplatser.

– Ozempic är ett receptbelagt läkemedel och vi avråder starkt från att ge sig ut på nätet för att själv få tag i det. Läkemedelsverket har hittat olaglig försäljning av detta preparat på minst tio webbplatser på svenska. Det är viktigt att bara köpa läkemedel från lagliga apotek för att minska risken att drabbas av förfalskade produkter, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Hittills finns det, enligt myndigheten, ingenting som tyder på att förfalskade pennor sålts till patienter via apotek, och det finns heller inga rapporter om patientskador i samband med de förfalskade läkemedlen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094