23948sdkhjf

Ökad spridning av covid-19 – fler inför restriktioner

Stabsläge, besöksrestriktioner och stängda restauranger. På olika håll i landet vidtas nu åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19 (uppdaterad artikel).

Life Science Sweden har tidigare i veckan rapporterat om att Region Västernorrland inför besöksförbud på vissa avdelningar på Sundsvalls sjukhus, samtidigt som sjukhuset går upp i stabsläge. Detta till följd av ökad smittspridning av covid-19 – samt bekräftade fall både bland personal och patienter. 

Nu vidtas åtgärder på fler platser i landet.

Chefläkare Susanne Bergenbrant Glas uppger till Norrtelje Tidning att man märkt av en ökning i Region Stockholm sedan andra veckan i september. För att stävja utvecklingen införs nu besöksrestriktioner på samtliga vårdavdelningar på Norrtälje sjukhus. 

Anhöriga ska nu meddela sin ankomst i receptionen innan de får gå in i något rum med en inlagd patient. I dagsläget är cirka tio patienter på sjukhuset smittade med covid-19. Ingen av dem är i behov av intensivvård.

Det är en stor procentuell ökning här och där

I Karlstad har så kallad “lockdown” införts på två äldreboenden sedan flera upptäckts bära på viruset. På det ena boendet rör det sig om ett tjugotal personer. När de första fallen upptäcktes stängdes den gemensamma restaurangen och aktiviteter ställdes in.

– Men tyvärr var det då redan för sent. De hade exponerat varandra, säger verksamhetschefen Jill Mattsson till Nya Wermlands-Tidningen.

De boende uppmanas nu att hålla sig i sina lägenheter.

Totalt vårdas 390 personer med covid-19 i slutenvården i Sverige, visar den senaste statistiken från Socialstyrelsen som kommer från igår, torsdag. Siffrorna inkluderar patienter som intensivvårdas. När antalet inlagda varit som lägst i år, i juli månad, var det 78 personer med sjukdomen som vårdades på sjukhus.

Den region där flest nu vårdas med covid-19 är Stockholm där 160 personer i slutenvården har sjukdomen, enligt Socialstyrelsens senaste uppgifter. Det är 36 personer fler än en vecka tidigare. I Västra Götaland vårdas nu 47 personer med covid-19 och i Västernorrland 37 personer. I dessa län har ökningen den senast registrerade veckan varit 20 respektive 19 personer.

”Det är en stor procentuell ökning här och där, men från en låg nivå”, skriver Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i en kommentar till Life Science Sweden.

Han framhåller också att de som smittas idag ofta klarar sig bättre än tidigare, vilket bland annat beror på bättre behandlingar och att många är vaccinerade. Lindén understryker vikten av fortsatt vaccinering.

”Det är viktigt att acceptera erbjudanden om vaccin, både mot influensa och covid. Speciellt om man tillhör en riskgrupp”, skriver han.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063