23948sdkhjf

Astra Zeneca investerar i franskt genterapibolag

Astra Zeneca gör en ny miljardsatsning inom cell- och genterapier genom ett samarbets- och investeringsavtal med franska Cellectis. Målet är att ta fram nya behandlingar inom bland annat onkologi, immunologi och sällsynta sjukdomar.

Överenskommelsen innebär att 25 genetiska mål reserveras exklusivt för Astra Zeneca. Av dem har företaget rätt att utveckla upp till 10 produktkandidater.

– De olika möjligheter Cellectis har inom genredigering och tillverkning kompletterar vår egen expertis och de investeringar vi gjort under det senaste året, säger Marc Dunoyer, Chief Strategy Officer på Astra Zeneca och vd för dotterbolaget Alexion, i ett pressmeddelande.

Enligt avtalet får Cellectis initialt 105 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,37 miljarder kronor, från Astra Zeneca. Av det beloppet är 25 miljoner dollar en kontantbetalning och 80 miljoner en aktieinvestering som ger Astra Zeneca 22 procent av det franska bolaget.

Ytterligare 140 miljoner dollar kommer att investeras i början av 2024 under förutsättning att ett bindande avtal kommer till stånd och alla nödvändiga godkännanden kommer på plats. Om så sker kommer Astra Zeneca att äga 44 procent i Cellectis.

Utöver det har Cellectis rätt till mellan 70 och 220 miljoner dollar per kandidatprodukt, samt royalties.

Cellectis har sitt huvudkontor i Paris, men har även verksamheter i New York och North Carolina i USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079