23948sdkhjf

Nytt preparat utmanar ”fetmamedicinernas King Kong”

Slaget om marknaden för obesitasläkemedel fortsätter. Danska Novo Nordisk tar nu upp kampen mot medicinen som jämförts med en gastric bypass.

“Fetmamedicinernas King Kong är på väg”. Så löd rubriken i The Wall Street Journal i april. Artikeln hänvisade till läkemedelsbolaget Eli Lillys nya diabetesläkemedel Mounjaro, med tirzepatid som aktiv ingrediens. 

Mounjaro har använts av patienter med diabetes typ 2, och i början av november godkändes även läkemedlet i USA för ändamålet viktminskning. Då under namnet Zepbound, något Life Science Sweden rapporterat om tidigare.

Det inkretinbaserade läkemedlet från Eli Lilly har hittills visat bäst viktminskande effekt i kliniska prövningar och resultaten – en genomsnittlig förlust på 25 procent kroppsvikt i en tidigare studie – har till och med jämförts med en gastric bypass-operation. 

Men nu kavlar danska Novo Nordisk upp ärmarna och inleder en jämförande fas 3-studie mellan bolagets egna kombinationsbehandling Cagrisema och Eli Lillys Zepbound.

Cagrisema består av semaglutid, den aktiva ingrediensen i Novo Nordisks bästsäljande fetmamedicin Wegovy, samt cagrilintid. Hoppet är stort, utvecklingschefen Martin Holst Lange på Novo Nordisk sa förra året att behandlingen skulle ha potential att nå en viktminskning på 25 procent – och därmed konkurrera med Zepbounds uppmärksammade resultat.

I en tidigare, mycket liten, studie har Cagrisema en gång i veckan lett till en genomsnittlig viktminskning på 15,6 procent av kroppsvikten i vecka 32. De som enbart tog cagrilintid gick jämförelsevis ner 8,1 procent, medan de som fick Wegovy gick ner 5,1 procent.

I studien kommer man att jämföra Cagrisema i dosen 2,4 milligram med Zepbound i dosen 15 milligram. 800 patienter som inte lider av diabetes men har ett BMI-värde på minst 30 kommer att delta. 

Studien syftar primärt till att utvärdera hur de båda företagens preparat hjälper deltagarna att gå ned i vikt efter 72 veckors behandling.

Novo Nordisk ska även utvärdera hur många patienter som tappar mellan 25 och 30 procent i vikt, förändring i midjemått samt kolesterolvärden, blodtryck och andra markörer.

Studien bedöms vara klar i augusti 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094