23948sdkhjf

Larm om vaccinbrist efter utbrott av difteri i Västafrika

Ett allvarligt utbrott av difteri har drabbat Västafrika. Nu varnar Läkare utan gränser för brist på läkemedel och vaccin mot sjukdomen.

Difteri är en allvarlig bakteriesjukdom med hög dödlighet om inte behandling ges. Nigeria hittills drabbats hårdast av utbrottet. De första patienter upptäckte i december i fjol, och en kraftig ökning av fallen noterades under sommaren, enligt WHO.

Minst 573 människor i Nigeria har avlidit i sjukdomen, enligt ABC News. Ytterligare närmare 100 dödsfall har noterats i Niger och Guinea.

Normalt erbjuds vaccinering mot difteri, men enligt Läkare utan gränser har vaccinationsprogrammen skurits ned i många länder.

– De många utbrotten av mässling som vi har sett under de senaste åren har varit en tydlig varningssignal om att rutinvaccinationerna inte har nått alla barn. Och nu ser vi difterifall dyka upp, vilket är ännu mer oroande, säger Dagemlidet Tesfaye Worku, som är akutkoordinator för organisationen i Elfenbenskusten, i ett pressmeddelande.

Sjukdomen kan behandlas med ett antitoxinläkemedel, DAT, men det råder global brist på preparatet. Dessutom har den plötsligt växande efterfrågan på difterivacciner skapat en global brist även på det området.

– Problemet har legat i träda i flera månader nu, och hundratals människor har dött. Vad som behövs är en verkligt massiv utvidgning av vaccineringen, så snart som möjligt. För att detta ska kunna uppnås krävs en betydande ökning av produktionen av difterivacciner, säger Dagemlidet Tesfaye Worku.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063