23948sdkhjf

Läkemedelsverket: Nässpray mot överdos bör bli receptfri

Naloxon, som häver opioidöverdoser, bör kunna bli receptfritt – under förutsättning att kunden får rådgivning av apotekspersonal. Det föreslår Läkemedelsverket.

Eftersom naloxon nässpray kan rädda liv vid överdos finns det ett behov av att läkemedlet blir mer tillgängligt. Läkemedelsverket har i fler omgångar, på uppdrag av regeringen, utrett frågan om receptfrihet. Nu tycker man sig ha funnit en lösning som håller juridiskt.

– Det har varit viktigt för oss att säkerställa att en ordentlig rådgivning till den som ska använda naloxon nässpray är möjlig så att användningen blir korrekt. Det vi har kommit fram till är att apotekspersonal kan ge denna rådgivning, likt den professionella rådgivning de ger för andra läkemedel, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

För att receptfrihet ska kunna bli verklighet måste Läkemedelsverket först få in en ansökan från ett företag som har marknadsföringstillstånd för naloxon i Sverige. För att skynda på en sådan process har myndigheten inlett ett förberedande arbete.

– Nu hoppas vi att det här ska bli verklighet. Den information som är viktig att förmedla till den som är i färd med att använda naloxon nässpray är framförallt att det är endast en dos i varje spray, den måste in i näsborren – och man måste alltid ringa 112 när någon har tagit en överdos, säger Paulina Tuvendal.

Varje år dör omkring 900 personer i drog- och läkemedelsförgiftning i Sverige, främst av opioider.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078