23948sdkhjf

Ett vaccin som världen väntar på: ”Kan ändra livet för många”

I ett laboratorium i Solna utvecklas ett vaccin som, om allt går i lås, kan rädda otaliga barns liv i låg- och medelinkomstländer. ”Det är viktigt för mig att jobba med något som kan göra skillnad för många”, säger labbchefen Christine Hägglund.

Hon rekryterades i våras till Scandinavian Biopharma som chef för CMC-utvecklingen (Chemistry, Manufacturing & Controls) efter 18 år på Sobi. Lockbetet: att få vara en del i utvecklingen av världens första vaccin mot diarréer orsakade av ETEC-bakterier.

– Det är den näst största dödsorsaken bland barn i låg- och medelinkomstländer idag, och det finns inget skydd. Mer än att de kan få så många infektioner att de bygger upp ett immunförsvar – om de överlever dem. Så det här kan, om vi lyckas, verkligen ändra livet för en otroligt stor del av världens befolkning.

Scandinavian Biopharma utvecklar två varianter av vaccinet: ett avsett för resenärer som besöker riskområden, ett avsett för barn mellan sex månader och fem år i låg- och medelinkomstländer. Resevaccinet har kommit längst i utvecklingen, och för det planeras det för fullt för en klinisk prövning i fas III. Den andra varianten för barn ligger hack i häl.

Vaccinet innehåller avdödade bakterier från fyra olika stammar av ETEC-bakterier, som modifierats för att uttrycka extra mycket fimbrier. Det kommer att ges tillsammans med ett stödprotein och ett adjuvans.

Hur kan ett litet företag i Sverige vara så långt framme inom det här området?

– Ja, det är lite fascinerande. Men vi har många samarbetspartners, och har stöd av vårt nätverk. Vi jobbar bland annat med världsledande forskare inom mukosala vacciner och diarrésjukdomar på Göteborgs universitet.

Bolaget har både europeiska och amerikanska samarbetspartners i form av EU:s strategiska forsknings- och utvecklingsprogram (Horizon 2020), PATH (Program for Appropriate Technology in Health) och USAMMDA (United States Army Medical Materiel Development Activity). 

Support kommer även från Bill & Melinda Gates Foundation och WHO, som har rankat vaccinkandidaten som den längst framskridna mot ETEC.

– Det är många som tror på produkten och stödjer oss med kompetens och pengar, det känns förstås bra.


Christine Hägglund
är en av talarna vid Life Science Swedens event New Horizons in Biologics & Bioprocessing som äger rum i Life City i Stockholm den 14 december.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om New Horizons in Biologics & Bioprocessing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094