23948sdkhjf

Vill locka danskar till Lund – satsar halv miljard på ny laboratoriebyggnad

Medicon Village investerar 500 miljoner i ett nytt forskningshus. Målet: att Skåne ska ta täten som en av Skandinaviens ledande life science-regioner. 

Forskningsparken Medicon Village i Lund etablerades 2012, och sedan Astra Zeneca lämnade staden samma år har ingen ny laboratoriebyggnad uppförts. Förrän nu. 

Under andra halvan av 2024 bedöms den nya byggnaden, på 12 500 kvm fördelat på fyra våningar, stå klar för inflytt. Totalt satsar Medicon Village en halv miljard kronor på byggnaden, som man menar kommer att ge befintliga bolag förutsättningar att expandera – samtidigt som man öppnar upp för att nya bolag ska kunna etablera sig och växa. 

Brist på lokaler för forskningsbolag kan hämma tillväxten inom life science i Öresundsregionen, menar Medicon Village.

– Vi ser en stor potential i att locka fler danska bolag till Skåne. Ett starkare forskningsutbyte över sundet är viktigt för regionens konkurrenskraft, säger vd Petter Hartman i ett pressmeddelande.

Utöver det syftar de nya lokalerna till att skapa laboratorieytor för bioteknikföretag, stärka infrastrukturen inom sydsvensk life science samt öka laboratoriekapaciteten för de 180 bolag och organisationer som i dag verkar där.

I somras blev Medicon Village den första forskarparken i Sverige att verifiera sitt hållbarhetsarbete enligt ISO 260000, något som Life Science Sweden rapporterade om. Även den nya byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt “ectogrid”, där olika energibehov kopplas samman för att kunna lagra energi och dela överskott av både värme och kyla.

Totalt arbetar omkring 2 800 personer i forskningsbyn i dagsläget.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156