23948sdkhjf

Nya varianten av covid JN.1 klassas som en ”variant of interest”

JN.1 ökar snabbt i olika delar av världen, bland annat i Sverige. Världshälsoorganisationen WHO klassificerar nu varianten som en ”variant of interest” (VOI).

Den nya varianten har även tidigare haft klassificeringen VOI, som en subgrupp till den variant som benämns BA.2.86 och ibland kallas Pirola. 

Men nu klassificerar Världshälsoorganisationen JN.1 som en egen ”variant of interest”, vilket innebär att den bedöms som tillräckligt oroande för att motivera intensifierade undersökningar. Det kan exempelvis handla om laboratoriestudier och fältundersökningar om förekomsten av JN.1 i olika länder. En allvarligare klassificering är ”variant of concern”, men så allvarlig anser inte WHO att spridningen är.

Anledningen till att WHO nu ändå ändrar sin klassificering är att JN.1 sprids snabbt. Enligt WHO skyddar de nuvarande covidvaccinen mot svår sjukdom och död både för JN.1 och för andra varianter av sars-cov-2 som nu cirkulerar.

I Sverige sker en snabb ökning av JN.1. Enligt Folkhälsomyndigheten var JN.1 den näst vanligaste undervarianten av sars-cov-2 vecka 46-48. Då utgjordes drygt 13 procent av sekvenserade fall av sars-cov-2 av varianten, vilket ska jämföras med 2 procent under föregående period. Mest förekom JN.2 som också är en undervariant till Pirola men inte verkar sprida sig lika snabbt.

En belgisk studie, som WHO tidigare refererat till, pekar på att JN.1 inte medför ökad risk för sjukhusinläggningar jämfört med tidigare varianter av viruset som cirkulerar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078