23948sdkhjf

Bristol Myers köper bolag inom schizofreni för 14 miljarder dollar

Bristol Myers Squibb avslutade 2023 med en ny storaffär genom förvärvet av Karuna Therapeutics, som utvecklar en ny typ av antipsykotiskt läkemedel. Priset: 14 miljarder dollar, motsvarande drygt 143 miljarder kronor.

Bostonbaserade Karunas främsta läkemedelskandidat KarXT granskas för närvarande av det amerikanska läkemedelsverket FDA för ett eventuellt godkännande som behandling av schizofreni, och prövas även som behandling för psykos hos patienter med Alzheimers sjukdom, samt som tilläggsbehandling till redan existerande läkemedel mot schizofreni.

– Det finns enorma möjligheter inom neurovetenskap, och Karuna stärker vår position och påskyndar expansionen och diversifieringen av vår portfölj inom området. Vi förväntar oss att KarXT kommer att öka vår tillväxt under slutet av 2020-talet och in i nästa decennium, säger Christopher Boerner, vd för Bristol Myers Squibb, i ett pressmeddelande.

I oktober meddelade Bristol Myers att man utökade sin portfölj inom cancerbehandlingar genom att förvärva amerikanska Mirati Therapeutics för upp till 5,8 miljarder dollar, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

Bedömare ser bägge förvärven som led i företagets ambitioner att bredda sin verksamhet och kompensera för det intäktsbortfall som väntas när patenten för flera av bolagets storsäljande läkemedel löper ut under de kommande åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094