23948sdkhjf

Metod för test av postcovid kan vara på väg

Att undersöka nivåerna av vissa blodproteiner kan vara ett användbart sätt att objektivt diagnostisera postcovid, enligt ny forskning.

En internationell forskargrupp, där bland annat professorn och barnläkaren Petter Brodin från Karolinska institutet ingår, analyserade i en studie nivåer av över 6 500 blodproteiner hos 113 covidpatienter, varav somliga tillfrisknat medan andra hade långdragna symtom, rapporterar Vetenskapsradion.

I uppföljande undersökningar kunde man se att specifikt nivåerna av så kallade komplementproteiner, som är en del av immunförsvaret, var onormala hos dem som drabbats av postcovid.

Detta kan tyda på ett överaktiverat immunförsvar som inte går tillbaka till en normal aktivitet efter det första insjuknandet, vilket i sin tur kan bero på att låga nivåer av sars-cov-2-virus finns kvar i kroppen.

– Vad det här pekar på är att komplementsystemet är kroniskt aktiverat hos patienter med långtidscovid, säger Petter Brodin till Vetenskapsradion.

Förhoppningen är nu att riktade blodtester ska kunna användas för att objektivt kunna avgöra vilka som är drabbade. Den genomförda studien är relativt liten, och mer forskning krävs för att slå fast att komplementproteinerna är ett säkert sätt att diagnostisera långtidscovid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063