23948sdkhjf

“Fetmamedicinernas King Kong” närmare lansering i Storbritannien

Läkemedlet Mounjaro kan rulla ut på marknaden i Storbritannien “inom veckor”. Detta sedan brittiska läkemedelsverket blivit först i världen med att godkänna injektionspennan Kwikpen för användning.

Eli Lilly’s diabetesläkemedel Mounjaro, som i höstas även godkändes för behandling av fetma av Europeiska läkemedelsmyndigheten, närmar sig nu den brittiska marknaden. Detta sedan det brittiska läkemedelsverket, MHRA, som första stora tillsynsmyndighet i världen nu gett grönt ljus åt läkemedlet i en mer praktisk form. 

Tidigare har Mounjaro, även kallat Zepbound, funnits i injektionspennor som endast rymmer en dos och därmed bara räcker i en vecka. MHRA godkänner nu injektionspennan Kwikpen – som rymmer fyra doser.

Den aktiva substansen i Eli Lilly’s läkemedel är tirzepatid, som minskar hunger och ökar mättnadskänslor genom att aktivera receptorer för hormonerna GLP-1 och GIP.  Något som har visat sig mer effektivt i kliniska prövningar än danska Novo Nordisks läkemedel Ozempic med den aktiva ingrediensen semaglutid, som endast aktiverar GLP-1. 

Mounjaros resultat fick The Wall Street Journal att kalla preparatet “fetmamedicinernas King Kong” i april förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11