23948sdkhjf

Forskare kan ha utvecklat världens första blodprov för hjärncancer

Forskare i Storbritannien säger sig ha utvecklat ett blodprov för hjärncancer – något som aldrig tidigare funnits. Nu väntar ytterligare studier.

Hjärntumörer är svåra att diagnostisera. Men nu har forskare vid Brain Tumor Research Center of Excellence, som drivs av Imperial College London, utformat ett blodprov som kan hjälpa till att diagnostisera även de dödligaste formerna av hjärncancer betydligt snabbare än tidigare. 

Något som skulle kunna bespara dem invasiva och riskabla biopsier, leda till tidigare diagnoser, bättre resultat och ökad överlevnad. Genombrottet har rapporterats i International Journal of Cancer.

Forskarna planerar nu ytterligare studier för att validera resultaten.

Blodprovet isolerar gliaceller som brutit sig loss från tumören och cirkulerar i blodet. De isolerade cellerna färgas och kan sedan studeras och identifieras under ett mikroskop. Forskarna har funnit att testet exakt kunnat diagnostisera en rad hjärntumörer, däribland glioblastom, astrocytom och oligodendrogliom. Testet hade "hög analytisk känslighet, specificitet och precision", enligt teamet.

Dr Nelofer Syed, som leder forskningscentret, säger att även om det är en bit kvar kan blodprovet exempelvis hjälpa när en biopsi inte är möjlig på grund av tumörens placering.

– Diagnos av otillgängliga tumörer kan bli möjligt genom ett riskfritt och patientvänligt blodprov. Vi menar att det skulle vara en världsnyhet eftersom det inte finns några icke-invasiva eller icke-radiologiska tester för dessa typer av tumörer, säger hon till The Guardian.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111