23948sdkhjf

Decennier av forskning på KI förstörd – utesluter inte hackerattack

Åratal av forskning – och en halv miljard kronor – gick upp i rök när frysarna på Karolinska institutet blev för varma. Nu har haveriet polisanmälts.

Det var under julhelgen som den automatiska påfyllningen av kväve i fryssystemet på Karolinska institutet avbröts. Hela 16 av totalt 19 frysar blev för varma – och en stor mängd biologiskt forskningsmaterial gick förlorat. Det ska bland annat röra sig om biomaterial, cellinjer och blodprover som har samlats in under årtionden.

– Det här berör 200-300 forskare och kan mer eller mindre förstöra en forskarkarriär, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och dekan på Karolinska institutet Syd, till SVT.

Enligt KI är den stora mängden material oersättligt och förlusten kommer att få långtgående konsekvenser.  Särskilt drabbat blir Instituten för medicin – främst inom hematologi, endokrinologi och kardiologi. Totalt uppskattas värdet av förlusten till en halv miljard kronor.

Frystankarna ska klara sig i hela fyra dygn om det automatiska systemet slutar fungera, men eftersom haveriet skedde under julhelgen dröjde det fem dygn innan det upptäcktes. Det automatiska larm som skulle ha utlösts vid sjunkande temperatur fungerade inte heller inte.

Vad som ligger bakom är oklart, men KI uppger att man inte utesluter en hackerattack. Däremot avfärdas rykten som spridits om att det skulle röra sig om medvetet sabotage.

– Det finns ingen som gjort det inne på Karolinska institutet, det vet vi, säger professor Eva Hellström Lindberg, som har polisanmält händelsen för det samlade forskarkollektivet, till Aftonbladet.

– Enskilda forskares serviceteam och även ett antal upphandlade företag är några inblandade i kedjan. Där känner jag att det behövs en utredning. Det kan finnas misstag i kedjan, som sen kan påverka skadeståndskrav.

Samtidigt pågår en haveriutredning, som ska undersöka orsaken.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078