23948sdkhjf

Astra Zeneca-samarbete ska gynna start up-bolag i Sverige och Norge

Ett nytt samarbete har ingåtts mellan Astra Zeneca, Oslo Cancer Cluster och Oslo Science City. Syftet är att främja kontakter och samarbete mellan norska och svenska forsknings- och innovationsmiljöer.

Överenskommelsen innebär bland annat att norska start up-bolag får möjlighet att inhysas i Astra Zenecas Bioventurehub i Göteborg, samtidigt som svenska företag får tillgång till Oslo Cancer Cluster, med forskningsmiljöer inom cancer och precisionsmedicin, samt till forskargrupper från Radiumhospitalet och Universitet i Oslo. Det rapporterar norska Medwatch.

– Det är viktigt för Astra Zeneca att bidra till att nya start up-bolag lyckas och till att stärka hela den nordiska hälsoindustrin. Därför är vi väldigt glada att delta i det här samarbetet som kommer att vara till nytta för alla parter och främja Nordens position som ledande region inom hälsa och life science, säger Guro Bjøntegaard, administrativ direktör på Astra Zeneca Norge, i ett pressmeddelande.

Oslo Cancer Cluster får uppdraget att identifiera de norska bolag som ska erbjudas tillgång till Bioventurhub. Enligt vd:n Ketil Widerberg har norska start up-bolag ofta behov av mer industriell kompetens och förbindelser med den internationella marknaden.

– Internationellt samarbete är viktigt för att skala upp norska nystartade företag. Bioventurehub kan koppla våra nystartade företag till internationella värdekedjor och samtidigt är det bara en kort tågresa från Oslo. Jag tror att det kommer att bli riktigt effektivt, säger han i pressmeddelandet.

I dagarna meddelades även att Astra Zeneca, Karolinska institutet och Oslo universitetssjukhus (OUS) inleder ett pilotsamarbete om ett postdoc-program inom AI och hälsodata. Målet är att förbättra lung- och bröstcancervården genom AI-driven precisionsdiagnostik.

– Det här initiativet blir en unik möjlighet och en karriärutveckling för post doc:arna, som får möjlighet att jobba med ett nätverk av experter från OUS, Karolinska institutet och Astra Zeneca, säger Benedikte Akre, medicinsk direktör på Astra Zeneca, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095