23948sdkhjf

Pionjär inom cancervaccin prisas: “Har spelat avgörande roll”

Catherine J. Wu får Sjöbergspriset för sitt bidrag till forskning som kan leda fram till skräddarsydda vacciner mot cancer.

En miljon dollar. Så mycket får Catherine J. Wu när årets Sjöbergspris ska delas ut. Hon beskrivs som en av pionjärerna inom cancervaccin, vars forskning inom “en inte alltför avlägsen framtid” skulle kunna leda fram till skräddarsydda vacciner för behandling av varje patients unika tumör, enligt pressmeddelandet. 

Något som skulle kunna erbjudas patienter med cancerformer som i dag inte går att bota.

– Catherine Wu har varit oerhört viktig för att föra forskningen framåt. Hon har spelat en avgörande roll för att man i dag på flera olika håll kan genomföra kliniska studier av cancervaccin mot melanom, bukspottkörtelcancer och lungcancer, säger Urban Lendahl, professor i genetik och sekreterare för priskommittén.

Wu leder Division of Stem Cell Transplantation and Cellular Therapies vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston och forskar på hur kroppens immunsystem kan upptäcka och bekämpa cancertumörer.  Mer specifikt på de mutationer i cancerceller som skapar så kallade tumörneoantigener. 

Efter att ha lyckats identifiera vilka tumörneoantigener en patient bär på har hon återskapat dem syntetiskt och injicerat dem som ett slags vaccin. För några patienter har det lett till att immunsystemet stimulerats till att upptäcka – och attackera – tumörcellerna.

Catherine Wu poängterar att det finns stor användning för forskningsanslaget som kommer med priset.

– Jag är stark förespråkare för medicinsk grundforskning och innovationer som uppstår ur sådan forskning. Min förhoppning är att pengarna från det här anslaget ska kunna stötta nya djärva och riskfyllda projekt, som kan leda till omvälvande upptäckter.

Priset, som kommer från Kungliga Vetenskapsakademien och Sjöbergsstiftelsen, delas ut av kung Carl XVI Gustaf den 12 april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.004